Изложба архивских докумената Архива Србије и Архива Југославије „Србија–Русија, Југославија–СССР“, поводом 180 година дипломатских односа отворена је у понедељак, 26. новембра у 12 часова у Архиву Југославије (Васе Пелагића 33). На отварању изложбене поставке говорили су Ивица Дачић, министар спољних послова, господин Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Републици Србији, др Милан Терзић, директор Архива Југославије и др Мирослав Перишић, директор Архива Србије.

Отварајући изложбену поставку Ивица Дачић, министар спољних послова, нагласио је да је јубилеј успостављања дипломатских веза само обнављање веза између два народа и две државе у пуном капацитету у оквиру вишевековне заједничке историје коју спајају словенско порекло, исти културно-цивилизацијски корени, духовно сродство и верске везе.

„Све ово је утицало на обликовање братског карактера односа наших народа без обзира на велику географску удаљеност. Од тада па све до данашњих дана сарадња наших земаља превазилази уобичајене оквире међудржавних односа. Сарадња две земље данас се одвија на нивоу стратешког партнерства и праћена је честим сусретима високих званичника“ рекао је министар Ивица Дачић и додао да нас очекује веома значајан догађај за развој билатералних односа, најављена посета руског председника Владимира Путина Србији у јануару следеће године.

Амбасадор Русије истакао је да ће посетиоци имати прилику да виде колико су тесно испреплетане судбине Русије и Србије.

„Срећни смо да заједно са Министарством спољних послова Србије, Архивом Србије и Архивом Југославије можемо да дамо свој допринос развоју добрих односа између Русије и Србије. То нам је и дужност и задовољство“, закључио је амбасадор Чепурин.

Др Милан Терзић, директор Архива Југославије, подсетио је на значајне моменте који су обележили сарадњу два народа кроз историју.

„Данас смо ту да сагледамо претходних 180 година, да бисмо са становишта ових искустава наставили сарадњу и увидели путеве наставка сарадње“ рекао је др Милан Терзић.

Др Мирослав Перишић, директор Архива Србије, нагласио је да су српско-руске везе многоструке, вишевековне, дубоке и континуиране, као и да је српско-руско пријатељство историјска константа. На изложби је приказано око 350 докумената и фотографија из фондова и збирки Архива Србије, Архива Југославије и Архива спољно-политиче историје Русије, који говоре о најважнијим догађајима из историје међусобних односа две земље.

Изложбу прати двојезични каталог на српском и руском језику.

Аутори изложбе и каталога су др Алексеј Тимофејев, др Горан Милорадовић и др Александар Животић. Изложба ће бити отворена за посетиоце сваког радног дана, до 16. децембра 2018. године.