Поводом 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и Италије, у Архиву Србије ће у уторак, 17. децембра, у 13 сати, бити отворена изложба „Краљевина Србија и Краљевина Италија“.

Изложбу сачињавају документа о школовању српских студената на италијанским универзитетима, усавршавању српских вајара, сликара, музичара, историчара у Италији, као и о гостовањима италијанских уметника у Београду. Посебне целине посвећене су културним, научним, дипломатским, војним и привредним односима двеју држава у периоду до 1918. године. На изложби је представљено више од две стотине експоната – дипломатских и ратних извештаја, конвенција, указа, писама, преписки, фотографија, новинских чланака из домаће и стране штампе, спискова и фотографија дипломатских представника, пописа гарибалдинаца, превода дела италијанских аутора на српски језик.

Међу документима у којима се сазнаје које је све италијанске појединце Србија одликовала, пажњу привлачи документ о додели Ордена Св. Саве управнику Државног архива у Венецији, Карлу Малаголи, што је јединствен пример изражавања поштовања једне државе према управнику државног архива друге државе. Посетиоци ће моћи да погледају и Конзуларну конвенцију из 1879, Трговински уговор из 1907, документа о доласку првог италијанског посланика грофа Ђузепеа Торнијелија у Београд 1879. и о именовању првог српског посланика Филипа Христића у Риму 1881. године. Изложбу је приредио Архив Србије, а аутори су Јелица Рељић, архивски саветник и Александар Марковић, виши архивист.

Поводом годишњице успостављања дипломатских односа Италије и Србије, Архив Србије је објавио и књигу „Краљевина Србија и Краљевина Италија“, приређивача Мирослава Перишића, Јелице Рељић и Александра Марковића. Књига садржи близу 200 интегрално објављених докумената са двојезичним описима докумената и уводном студијом.