Изложба Архива Републике Словеније „Архиви – ризнице сећања“ отворена је 25. јуна 2019. године у Архиву Србије.

Изложбу је отворио амбасадор Републике Словеније у Републици Србији, господин Изток Јарц, који је истакао да две државе имају све услове за развој и унапређење сарадње.

На отварању је говорио саветник из Министарства културе и информисања Милош Гајић који је нагласио да ниједан говорник није довољно добар да опише емоције које изазивају векови историје.

„За то сте заслужни ви који чувате сећање на нас за будуће генерације, као што сте сачували сећање на претходне генерације“ рекао је Милош Гајић.

О изложбеној поставци говорио је др Бојан Цвелфар, директор Архива Републике Словеније, који је рекао да је изложба гостовала широм Словеније, а да ју је видела и публика у Хрватској, Босни и Херцеговини и Северној Македонији.

„Изложба је најпре била постављена у Народном музеју у Словенији, где су била приказана оригинална, најстарија и најлепша документа из словеначких архива. На њој је радило 80 архивиста и тада се родила идеја о путујућој изложби“ рекао је др Бојан Цвелфар.

Уводну реч на отварању изложбене поставке дао је др Мирослав Перишић, директор Архива Србије. Он је истакао да Архив Србије и Архив Републике Словеније имају потписан Протокол о сарадњи, који је изнедрио важне пројекте, попут издања „Летописа Српске православне парохије у Цељу“ и изложбе о Даворину Јенку, која је 2014. године била постављена у Архиву Републике Словеније.

Изложба је резултат сарадње десет словеначких архива који су публици понудили пресек најзначајнијих докумената сачуване архивске грађе. На 21 паноу изложене су репродукције више од 140 докумената који датирају од 9. века до 1990. године. Сваки докуменат прати назив, време постанка и кратак опис садржаја, као и место одакле потиче. Посетиоци, између осталог, могу видети остатке каролиншког рукописа из 9. века, најстарију сачувану пергаментну исправу у Словенији, исправе грофова Цељских и нацрт највећег европског железничког вијадукта.

Отварању су присуствовали представници Националног савета словеначке националне мањине, словеначких друштава и удружења, директор Згодовинског архива Љубљана мр Митја Садек и пријатељи Архива Србије.