Све што се видело и чуло на отварању изложбе Архива Србије "La Serbia e i Serbi. Srbija i Srbi 1914-1918" остаће у памћењу бројних посетилаца који су испунили салу Амбасаде Републике Србије у Риму, у петак, 26. октобра 2018. године.

Отварање изложбе је потрајало дубоко у ноћ, пошто су гости - угледне српске и италијанске званице, представници српског и италијанског министарства спољних послова, италијански професори универзитета и историчари, међу којима и др Марко Роси (Marco Rossi), професор Универзитета La Sapienza у Риму, инспирисане темом остале дуго у разговору. Публика жељна сазнања о Србији и српској историји изразила је огромно поштовање према улози Србије у Првом светском рату и напорима и труду Архива Србије на обележавају стогодишњице од завршетка Првог светског рата.

Двојезични каталог изложбене поставке, на српском и италијанском језику, чији су аутори др Мирослав Перишић и Јелица Рељић, изазвао је огромно интересовање присутних који су ишчитавали његов садржај и постављали бројна питања представницима Архива Србије, архивским саветницима: Јелици Рељић, др Љубинки Шкодрић и Златибору Марковићу.

У уводној речи, Њ. Е. Горан Алексић, амбасадор Републике Србије у Риму, осврнуо се на значај теме и захвалио Архиву Србије на уложеном труду. Обраћајући се присутнима, др Мирослав Перишић, директор Архива Србије, је истакао да није само задатак историчара, већ и људска обавеза да знамо имена првих жртава Првог светског рата - Душана Ђоновића, српског добровољца и Пала Ковача, аустроугарског војника. У свом обраћању др Мирослав Перишић је нагласио да је историја опасна ако се не разуме, а да изложба Архива Србије чини историју мање опасном.

На изложбеној поставци представљена су документа о историји Србије и српског народа у Првом светском рату, а посебна пажња посвећена је српско-италијанским односима у периоду од 1914. до 1918. године, пре свега документима који сведоче о дипломатским, културним и војном везама између двеју држава. Аутори изложбене поставке су др Мирослав Перишић и Јелица Рељић, архивски саветник.

Отварање изложбе је завршено музичким програмом у коме су учествовали: Емилија Петронијевић (глас), Александра Ранчић (обоа), Марко Ленза (контрабас) и Емилија Пинто (клавир).