Трајање изложбе Архива Србије „Срби и Србија у османским документима 15-19. век“, продужено је до 15. новембра 2019. године.

Први пут у Србији јавност може да види како је изгледала дефтерхана – канцеларија у којој су писани дефтери, како су изгледали дефтери и у чему су чувани. Део изложбене поставке чине и минијатуре - визуелни прикази Београдске тврђаве у време опсаде 1521. и бојног поља код Београда у 18. веку. Један документ доноси податке о поправци моста на Сави у Београду изграђеног 1526. године, а други о осветљавању бакљама дунавског моста у Смедереву 1691. Осим докумената из Османског архива, посетиоци могу да виде и документа на османском језику из Архива Србије која су представљена председницима Републике Србије и Републике Турске, Александру Вучићу и Реџепу Тајипу Ердогану у Палати „Србија“, приликом последње посете турског председника Србији.

Реализација пројекта истраживања архивске грађе у Османском архиву заснована је на Протоколу о сарадњи између Архива Србије и Представништва државних архива Владе Републике Турске, потписаног 2015. године.

Аутор изложбе и пратећег каталога је Ениса Аломеровић-Хубанић, архивиста Архива Србије.

Изложба ће бити отворена до 15. новембра 2019. године.

, радним даном од 9 до 16 сати и суботом од 9 до 13 сати. Улаз је слободан.