Др Мирослав Перишић, директор Архива Србије, добио је признање „Културни образац“ Министарства културе и информисања Републике Србије за посвећени рад на корист наше културе. Министар културе и информисања Владан Вукосављевић уручио је признање „Културни образац“ установама и појединцима, на свечаности одржаној 26. децембра 2019. године у Југословенској кинотеци. У образложењу за доделу признања истакнуто је да је др Мирослав Перишић остварио значајна постигнућа у области заштите архивске грађе у Републици Србији, као и оне која је део нашег културног наслеђа, а налази се у иностранству. У оквиру међународне сарадње посебно се истакао његов допринос у погледу отварања и приступа иностраним архивима у којима су похрањени извори који се односе на историју Србије и српског народа.

Обраћајући се добитницима и гостима, министар Владан Вукосављевић је рекао: „Министарство културе и информисања додељује посебно признање под називом „Културни образац“ по други пут. Сваки од вечерашњих добитника овог скромног признања јесте бисер српске културе. Овогодишњи лауреати признања „Културни образац“ су људи и установе који су радом, непрестаним трудом превазилазили стандарде струке и просечне стандарде нашег друштва, који су се у својим напорима и резултатима  издизали високо  и представљали охрабрење и подстрек средини у којој раде, али и другим срединама, јер се култура капиларно преноси из града у град, из региона у регион.“

У име појединачних добитника, присутнима се обратио Никола Рацков, а у име установа културе Славко Максимовић из Удружења Милутин Миланковић. Свечаности у Југословенској Кинотеци присуствовали су потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, председник САНУ Владимир Костић и бројне угледне званице.