Изложба Архива Србије под називом „Црква Светог Спиридона у Трсту“ отворена је у петак 18. октобра у свечаној сали Српске православне црквене општине у Трсту.

Бројним фотографијама, плановима, скицама старе и нове цркве, документима о посетама српских и аустријских владара цркви, вестима из штампе, списковима свештеника и председника Црквене општине представљена је историја српске православне цркве у Трсту. Посебну тематску целину на изложби чине документа о српским породицама чији су чланови били добротвори цркве и српске заједнице. Саставни део изложбе чине три мултимедијалне презентације: о иконама, сарадњи Архива Србије и Српске православне црквене општине у Трсту и о вишегодишњем раду стручњака Архива Србије на сређивању и заштити архивске грађе у Архиву Српске православне црквене општине у Трсту. Изложбу прати богато илустровани каталог на српском и италијанском језику. Аутори изложбе и каталога су Јелица Рељић и др Мирослав Перишић.

Изложбу је отворио епископ аустријско-швајцарски Андреј. На отварању изложбе присутне су поздравили Раде Миливојевић, председник Црквене општине и др Мирослав Перишић, директор Архива Србије. Изложба је реализована у склопу обележавања 150 година Храма Светог Спиридона у Трсту, а у недељу 20. октобра је одржано велико освећење храма у присуству бројних владика и представника града Трста.

Обележавање 150 година Храма Светог Спиридона у Трсту изазвао је велику пажњу тршћанске јавности, представника верских заједница и државних власти Тршћанског региона, а присуствовали су и митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, епископи: браничевски Игњатије, нишки Арсеније, далматински Никодим и моравички Антоније, изасланик и викар Његове светости патријарха српског господина Иринеја, чије је седиште у подворју Српске православне цркве у Москви. Овом приликом, др Мирослав Перишић је епископима уручио монографије и каталоге о храму Светог Спиридона, у издању Архива Србије.

Изложба Архива Србије „Црква Светог Спиридона у Трсту“ биће отворена за посетиоце радним данима од 9 до 13 сати.