Након великог успеха у Риму и Вићенци, изложба Архива Србије „Србија и Срби 1914–1918“ аутора др Мирослава Перишића и Јелице Рељић отворена је у Фиренци 20. маја у 18 сати. На отварању изложбене поставке у здању Corridoio Brunelleschi e Chiostro di Levante – Biblioteca Umanistica говорили су: Њ. Е. Горан Алексић, амбасадор Републике Србије у Италији, Масимо Фратини, градски секретар за културу, др Марчело Гарзанити, редовни професор Универзитета у Фиренци, др Мирослав Перишић, директор Архива Србије и Симоне Малаволти, историчар. Том прилоком је директор Архива Србије српском почасном конзулу у Фиренци, Леандру Кјарелију, поклонио фотокопију документа о постављењу првог почасног конзула Краљевине Србије у Фиренци, Еуђенија Макантија, 1902. године. Заинтересовани ће изложбу у здању Corridoio Brunelleschi моћи да виде сваког радног дана од 16 до 19 сати, до 31. маја.

Изложба сведочи о историји Србије и судбини српског народа у Првом светском рату, а посебна тематска целина посвећена је српско-италијанским односима у периоду од 1914. до 1918. године. Посебна пажња посвећена је документима који сведоче о дипломатским, културним и војним везама двеју држава, као и успомени на гест италијанских војника у Валони 1916. године, који покопавају српске војнике и подижу им споменик.

Изложбену поставку прати богато илустровани, двојезични каталог на српском и италијанском језику, aуторa др Мирославa Перишићa и Јелицe Рељић.