Изложба докумената „Српско/југословенско – египатски односи“ реализована у сарадњи Архива Србије са Архивом Југославије, Народном скупштином Републике Србије и Амбасадом Арапске Републике Египат отворена је у четвртак, 19. јула 2018. године, у 11.30 у централном холу Дома Народне скупштине. Изложбену поставку која је приређена поводом 110 година од успостављања дипломатских односа, отворио је амбасадор Арапске Републике Египат у Србији, Његова екселенција господин Амр Алгувејли, а отварању су присуствовали и Маја Гојковић, председница Народне скупштине, Владан Вукосављевић министар културе и Али Абдел Аал, председник Представничког дома Арапске Републике Египат.

Пожелевши добродошлицу присутнима амбасадор Арапске Републике Египат се захвалио Архиву Србије и Архиву Југославије што су путем изложбе омогућили сагледавање историје развоја односа две земље. „Ако боље погледамо историју у протеклих 110 година, видећемо колико великих потенцијала има за развој наших односа у наредних 110 година“ нагласио је амбасадор Амр Алгувејли. Он је истакао да су током јула, који је проглашен Месецом египатске културе, реализоване многобројне манифестације у сарадњи са српским институцијама. На отварању је наступио Градски женски хор „Барили“, који је интонирао химне две државе.

На изложбеној поставци представљена су документа из Архива Србије и Архива Југославије која сведоче о периоду од 1906. године – када је покренута иницијатива за оснивање српског дипломатског представништва у Египту, до посете председника Арапске Републике Египта Мохамеда Хосни Мубарака Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији у августу 1984. године.

Посетиоци имају прилику да виде: указ краља Петра I Карађорђевића о постављењу Бошка Чолак-Антића за првог српског дипломатског агента у Египту, дипломатске извештаје Бошка Љубишића и Милоша Богићевића, дипломатских представника у Египту из времена Краљевине Србије, указ краља Александра I Карађорђевића о отварању генералног конзулата Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у Каиру, указ Јосипа Броза Тита о постављењу Јосипа Ђерђа на место изванредног и опуномоћеног амбасадора ФНРЈ у Каиру, записник о разговорима вођеним између Јосипа Броза Тита, председника Федеративне Народне Републике Југославије, Гамала Абдела Насера, председника Уједињене Арапске Републике и Џавахарлала Нехруа, премијера Републике Индије. Осим архивских докумената, представљене су и фотографије српских и египатских званичника из времена Краљевине Србије, Краљевине Југославије, Федеративне Народне Републике Југославије и Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.