Поводом обележавања тридесетогодишњице од оснивања Конгреса српског уједињења у Америци (Serbian Unity Congress), најмасовније и најактивније организације Срба у дијаспори, господин Мирослав Мајкл Ђорђевић, један од оснивача, председник, добротвор и писац, поклонио је Архиву Србије обимну грађу, оригинална документа и фотографије о хуманитарним и политичким активностима Срба који су пожртвовано и упорно указивали америчкој јавности, Вашингтону и Конгресу истину о Србији и одлучно се супротстављали перфидној демонизацији Србије, српског народа и његове историје. Такође, утицали су на развитак демократских идеја у Србији у деведесетим годинама 20. века, како би се мирним путем постигла пуна слобода, као и економски развитак српског народа и обнова његових духовних, моралних и културних вредности.

Господин Мирослав Мајкл Ђорђевић се нада да ће се сада историчари заинтересовати за овај обилни архивски материјал и добити увид о значају рада српске дијаспоре и непроцењивој помоћи матици у току последње деценије 20. века. „Такво разумевање би допринело много бољим односима и сарадњи са младом српском многобројном дијаспором широм света. Узајамно поштовање и поверење је више него икада потребно у тешким временима, када се морају доносити патриотске историјске одлуке које пре свега штите виталне српске националне и државне интересе. То је легат који Конгрес српског уједињења оставља будућим генерацијама и за истраживања заснована на бројним оригиналним документима у поклоњеној архиви која нас подсећа да историја не прашта грешке“, указује Мирослав Мајкл Ђорђевић.

„Дубоким разумевањем значаја архивске грађе и архива као установа које чувају памћење, Мирослав Мајкл Ђорђевић је предајом обиља докумената Конгреса српског уједињења омогућио Архиву Србије да трајно сачува и истраживачима учини доступним изузетно значајну грађу за сагледавање не само историје Конгреса српског уједињења већ и за један такође значајан аспект о догађајима и рефлексијама на догађаје у току распада Југославије и ратова на простору бивше Југославије. Веома мало знамо о ангажовању Конгреса српског уједињења на продору истине о догађајима из последње деценије 20. века и зато очекујем да ће документа која су сада поверена Архиву изазвати интересовање мојих колега историчара“, наводи др Мирослав Перишић, директор Архива Србије и додаје да научна истраживања о том периоду тек очекују озбиљне истраживаче. Пропагандне магле које су у већем делу западне јавности и делу домаће јавности прихваћене као историја, могу бити развејане само упорним, стрпљивим научним анализама и на архивским изворима утемељеним истраживачким резултатима, наводи Мирослав Перишић, изражавајући велику захвалност Мирославу Мајклу Ђорђевићу на предатој грађи Архиву Србије.