Изложба „Срби и Србија у османским документима 15–19. век“ део је манифестације Дани европске баштине, која се ове године одржава под слоганом „Уметност и забава – наслеђе у фокусу“. Публика може погледати изложбену поставку Архива Србије до 31. октобра, радним данима од 9 до 16 сати и суботом од 9 до 13.

Изложба је реализована на основу Протокола о сарадњи између Архива Србије и Председништва државних архива Владе Републике Турске и представља први видљиви резултат стратешког пројекта Архива Србије на истраживању архивске грађе у Османском архиву у Истанбулу. Ово је прва у низу изложби докумената из Османског архива значајних за историју српског народа под турском влашћу. 

Изложбу чини избор из корпуса од неколико десетина хиљада докумената истражених, дигитализованих и похрањених у Архиву Србије протеклих година. Осим докумената из Османског архива, приказана су и документа на османском језику из Архива Србије.

У првом реду су издвојена документа из раног периода османске владавине на Балкану која чине: дефтере, односно османске пописне књиге из 15. и 16. века, како је изгледала дефтерхана – канцеларија у којој су писани дефтери, како изгледају дефтери и у чему су чувани. Посетиоци могу видети приказе Београдске тврђаве у време опсаде 1521. и бојног поља код Београда у 18. веку. Изложене су и странице трију споразума о миру: Карловачког, Пожаревачког и Београдског мира, затим од стране британске краљице Викторије ратификоване одлуке Берлинског конгреса или признање Србије за краљевину од стране султана Абдулхамида II. Свакако је занимљив садржај али и како изгледа препис на османски Карађорђевог писма великом везиру 1813. године. Аутор изложбе и пратећег каталога је Ениса Аломеровић-Хубанић, архивиста Архива Србије. Дани европске баштине у Београду обележавају се од 2002. године као део манифестације Савета Европе и Европске комисије. Највећи број програма овогодишње манифестације реализује се у другој половини септембра и првој недељи октобра, током којих ће посетиоци моћи да виде близу 300 програма: око стотину изложби, више од 60 радионица за децу, бројна предавања и тематска стручна вођења, концерте, филмске пројекције, представе, трибине и промоције.