Поводом сто година од Српског дана у Сједињеним Америчким Државама, у Архиву Србије jе у петак, 27. јула 2018. године, у 10 часова, отворена изложба „Краљевина Србија и Сједињене Америчке Државе“.

Изложбу jе отворио председник Републике Србије Александар Вучић, приметивши да је 28. јул важан дан у историји Србије и оценивши да су наши односи са Сједињеним Америчким Државама вишеслојни и вишезначни, те да као мали народ треба да тежимо што бољим односима са овом највећом светском силом. Захваљујући труду Архива Србије имамо прилику, рекао је председник Републике Србије Александар Вучић, да видимо значајна документа, цитате, телеграме, који су бележили нашу историју и указују са колико поштовања смо се обраћали једни другима и како је један мали народ успевао да буде партнер тако великој и важној сили као што су САД.

„Хоћемо данас пријатељство и партнерство у миру, да заједно стварамо Тесле и Пупине. Да нас то велико море, сва царства између нас, не раздвајају, већ да буду спона која нас приближава. Да кривце оставимо историји, јер они за будућност нису потребни. Поздрављам сваки нови дан у односима Србије и Америке“, поручио је председник Александар Вучић и истакао важност Архива Србије као установе, као и докумената који се у њему налазе, а који треба да буду што видљивији и приступачнији, како би из прошлости могле да се извуку поуке за будућност.

Присутнима на отварању изложбе обратио се и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Кајл Скат који је истакао да документа на изложби откривају велико поштовање и дивљење које су Американци осећали према српском народу и осликавају искрену наклоност између два народа. Он је подсетио да се 28. јула 1918. у част Српског дана изнад Беле куће развила српска застава, што је било први пут да се застава друге земље завијори изнад куће председника САД. Амбасадор САД у Србији се захвалио Архиву Србије на успешној сарадњи приликом реализације изложбе.

Уводну реч отварању изложбе дао је директор Архива Србије др Мирослав Перишић, који је истакао да су корени пријатељства и међусобног разумевања Србије и САД дубоки. „Високи државни званичници и интелектуални кругови САД су 1918. године говорили да је српски народ 1389. године на Косову, бранећи своју државу и слободу, бранио и Европу, а да су у Првом светском рату и Србија и САД у до тада највећем рату у историји човечанства бранили цивилизацију. Може ли бити већег историјског моралног капитала, дубље основе и чвршћих корена за пријатељство 100 година касније?“ упитао је директор Архива Србије и најавио да ће ускоро бити објављен зборник докумената „Краљевина Србија и Сједињене Америчке Државе“. Др Мирослав Перишић је истакао нову, до сада непримењену праксу коју је увео председник Републике Србије Александар Вучић да председницима и премијерима страних држава, приликом њихових посета Србији, Архив Србије излаже документа значајна за историју двеју држава, путем којих страни државници исказују поштовање према нашем сачуваном архивском благу значајном и за њихову државу.

Директор Архива Србије др Мирослав Перишић, је уручио председнику Републике Србије Александру Вучићу копију дописа Луја Чепкеја, генералног конзула САД у Букурешту из 1868. године, којим он у свом одсуству послове америчког конзулата поверава српском заступнику у Букурешту Кости Магазиновићу. Било је то 13 година пре него што су успостављени дипломатски односи између Србије и САД, што је јединствен случај у дипломатској пракси.

Амбасадору САД Кајлу Скату, директор Архива Србије поклонио је копију Указа кнеза Милана Обреновића којим именује првог почасног конзула Кнежевине Србије у Њујорку, 1879. године, Герхарда Јансена. Директор Архива Србије предао је амбасадору САД Кајлу Скату поклон за Национални архив САД: копију писма Михајла Пупина, генералног конзула у Њујорку, из септембра 1914. којим он обавештава Српску владу да је из САД у Србију упућена Мисија Америчког црвеног крста и наводи имена лекара и болничарки.

Уз оригинална документа Архива Србије, фотографије, изводе из ондашње америчке и српске штампе изложба прати односе двеју држава од потписивања Конзуларне конвенције и Трговинског уговора 1881. године до краја Првог светског рата 1918. године.

Пријатељство, сарадња и савезништво између Србије и Сједињених Америчких Држава изграђивало се кроз разне видове дипломатских, трговинских и културних веза и кроз остваривање заједничких историјских циљева у Првом светском рату.

На изложби су, између осталих, представљена и документа о именовању првих дипломатских представника двеју држава, телеграм Вудроа Вилсона поводом обележавања Косовског дана у Вашингтону, посланица Роберта Лансинга, државног секретара САД поводом Српског дана у Сједињеним Америчким Државама, писмо захвалности регента Александра Карађорђевића амeричком прeдсeднику Вудроу Вилсону на вeликој помоћи српском народу. Значајан део изложбеног простора посвећен је хуманитарној улози америчких медицинских мисија у Србији током Првог светског рата. Мисија Америчког црвеног крста на челу са др Едвардом Рајаном упућена је у Србију убрзо по избијању рата, о чему сведочи писмо Михајла Пупина, српског генералног конзула у Њујорку, упућено српској влади 8. септембра 1914. године.

Отварању изложбе присуствовали су и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министарка правде Нела Кубуровић, министар културе Владан Вукосављевић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Зоран Ђорђевић, министар без портфеља задужен за иновације и економски развој Ненад Поповић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодијевић, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, амбасадор Француске у Београду, Њ. Е. господин Фредерик Мондолони, амбасадор Народне Републике Кине у Београду, Њ. Е. господин Ли Манчанг и амбасадор Јапана у Београду, Њ. Е. господин Ђунићи Марујама.

Изложбу организује Архив Србије у сарадњи са Амбасадом Сједињених Америчких Држава у Републици Србији. Аутори изложбене поставке су Јелица Рељић и др Љубинка Шкодрић, архивски саветници. Изложба ће бити отворена до 30. септембра 2018. године, од уторка до недеље од 10 до 18 часова. Улаз је слободан.